Будизмът е религиозно-философска система (дхарма) за духовното пробуждане (бодхи), обхващаща разнообразни традиции,

...
Будизмът е религиозно-философска система (дхарма) за духовното пробуждане (бодхи), обхващаща разнообразни традиции,
Коментари Харесай

За да намериш отговорите, тръгни на пътешествие към себе си

Будизмът е религиозно-философска система (дхарма) за духовното събуждане (бодхи), обхващаща разнородни обичаи, вярвания и практики, учредени на учението, приписвано на Сидхарта Гаутама, постоянно именуван Буда. Гаутама живее и проповядва в източната част на Индийския субконтинент между 6 и 4 век пр.н.е. Той е одобряван от будистите за пробуден или прояснен преподавател, който е споделил своите прозрения, с цел да помогне на съзнателните същества да се освободят от страданието, причина за което е незнанието (авидя).

Будизмът е миролюбива вяра, центрирана към освобождението на индивида от връзката с материалното и горчивите усеща като гнева, разочарованието, алчността. Според нейните учения единствено откакто се разделим с тях, можем да заживеем в мир със себе си, следвайки елементарни истини. 

В ядрото на будизма е залегнало деликатното отношение към живота. Будистите имат вяра, че като бъдем по-внимателни към сегашното във всичко, което вършим, споделяме и мислим, като медитираме и усещаме момента тук и в този момент, можем да достигнем висшото самодоволство - нирвана. Според тях нирвана е безспорното освобождение на индивида и събуждане на душата. 

Макар че има свои особености, будизмът като метод на мислене може да бъде потребен на мнозина в днешните напрегнати общества, където вътрешни стремежи да притежаваме и утоляваме човешки потребности ни раздират, а мозъкът е насочван от екраните, които ни заобикалят, постоянно към някаква друга действителност - нормално съвършена и недействителна, или пък странства в минали дни и мемоари. 

От будистките учения могат да бъдат изведени 10 скъпи житейски урока, потребни на всеки, показва сайтът PowerOfPositivity. Ето какви са те. 

1. Давай обилно на другите. " Ако знаеш какво ние знаем за силата на даването, не би имал една единствена вечеря, която да не би споделил с другите ", споделят будистите. Давай, даже да имаш доста малко, поучават те. Ако запалиш светлина пред някой, тя ще освети пътя ти. 

2. Освободи се от връзките. Болката е сигурна, страданието е алтернатива. И цялото страдалчество се корени в желанието. 

3. Поеми към пътешестване във вътрешността към себе си, с цел да намериш отговорите. Никой не може да те избави, с изключение на ти самият. Трябва самичък да извървиш пътя си. По-добре е да покориш себе си, в сравнение с да спечелиш хиляди борби. Има единствено две неточности, които можем да допуснем по пътя към истината - да не го извървим целия, или да не тръгнем по него. 

4. Извърви пътя си смирено. Представи си, че всеки човек на света е образован, с изключение на ти самият. Те всички са тук, с цел да бъдат твои учители и вършат верните неща, с цел да ти оказват помощ. 

5. Покори егото (ума) и освободи душата. Да опитомиш себе си е по-трудна задача от това да опитомиш някой различен. 

6. Освободи се от възприятията за ненавист, опозиция и боязън. Излъчвай безкрайна обич към целия свят - над теб, в близост и под теб, гладко, без неприятно възприятие, без неприязън. 

7. Бъди тук и в този момент. Миналото към този момент го няма, бъдещето не е настъпило. Има единствено един живот - сега. 

8. Ти си създателят на личната си орис. Чистотата или нечистотата зависи от теб самия. Никой не може да прочисти различен. 

9. Поддържай тялото си с вярната храна. Всяко човешко създание е основател на личното си здраве или болест. 

10. Не се съпротивлявай на действителността. Светът е накърнен от гибел и крах. Но мъдрите не тъжат, тъй като са осъзнали природата на международния ред. Щастие или горест, каквото и да те сполети, продължи напред непокътнат, недокоснат, откъслечен, свободен. Губим единствено това, за което се държим. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР